Kraljevska sova

Zadnje ažuriranje: 10 ožujka 2021

sova ušara i njegove karakteristike

Danas ćemo razgovarati o tome Kraljevska sova. Pripada obitelji strigida i nalazi se među ostalim vrstama sova, malih sova i ostalih noćnih ptica. Riječ je o vrsti koja je po mnogo čemu jedinstvena, ne samo zbog svog izgleda, već i zbog velike prilagodljivosti okolišu. To su životinje koje su još od srednjeg vijeka bile visoko cijenjene zbog svog osebujnog pjevanja. Osim toga, izvrsni su za suzbijanje štetočina i izbjegavanje određenih invazivnih vrsta koje se gnijezde u regijama gdje ne potječu.

U ovom članku ćemo vam reći sve karakteristike, stanište, ishranu i razmnožavanje orla sove.

Glavne osobine

Kraljevska sova

Ova životinja je strigiformna ptica poznata kao velika noćna ptica grabljivica. Među prosječnim dimenzijama koje obično vidimo kod ovih životinja je 70 centimetara od glave do repa. Čim mu je raspon krila 150 centimetara, težine između 2.5-3.5 kg. Ove dimenzije ga čine stvarno velikom pticom. Ima nevjerojatne upečatljive duboke narančaste oči i odvažan, prodoran pogled.

Ova vrsta ima dva čupavka perja u obliku ušiju smještena na stranama lubanje. Jedna od zanimljivosti mužjaka je da svoje perje predstavljaju kao čekinjaste čuperke i to se koristi kao obilježje spolnog dimorfizma. Nije impresivan samo zbog velikog raspona krila, već i zbog snažnih i oštrih pandži. Oni su pandže koje su u svakom trenutku spremne napasti svoj plijen. Ispravan, ali snažan kljun čini ga smrtonosnim grabežljivcem. A to je da je orao sova sposoban uhvatiti hranu koja je znatno veća od njegove vlastite.

Perje se sastoji od pokrivača od perja koji služi za zaštitu. Iako su biljke, izmjenjuju se s drugim krućim perjem. Ova izmjena između krila omogućuje vam da letite na izuzetno nevidljiv način. To je jedna od najvažnijih točaka za vaš lov. Perje je smeđe i prošarane boje i često varira između nijansi smeđe, bijele i crne.

Stanište i rasprostranjenost sove orla

karakteristike orla sove

Orao sova predstavlja veliko područje rasprostranjenosti u svim zemljama Europe i Azije, osim u područjima najbližim Arktiku i tropskim područjima jugoistočne Azije. Niti može dobro preživjeti u sušnim područjima kao što je Arabija ili otočnim valovima kao što su sredozemni otoci ili Ujedinjeno Kraljevstvo. Općenito, to je ptica koja izbjegava vrlo gusta naseljena središta jer preferira mjesta udaljenija od ljudske populacije.

Velika evolucijska prednost koju je orao sova imao kroz povijest je to što su vrlo prilagodljive vrste ptica. Potrebno im je samo dovoljno prostora da mogu dobro izvoditi svoje manevre leta i lova kako bi preživjeli u pogodnom okruženju. Unatoč tome, obično biraju područja litica i gudura gdje ima drveća i grmlja za skrivanje. Gnijezde se u stijenama.

Razlog zašto izbjegavaju sušna ili polarna područja je nedostatak plijena. Baš kao što izbjegava centre ljudske populacije, Pokušava se etablirati u jezgrama gdje ima velike količine plijena. Na šumovitim mjestima ili mekom tlu mogu uhvatiti veliki broj glodavaca koji su bili u njihovim jazbinama. Ovi glodavci nisu sigurni od kandži ove ptice. Što se tiče nadmorske visine, ne pati od pražnjenja jer nastanjuju mjesta visoka poput Alpa, Himalaja ili tibetanskih planina. Mnogi primjerci mogu izdržati visinu veću od 2100 metara nadmorske visine i dobro žive.

Nisu ptice selice koje se moraju seliti s jednog mjesta na drugo radi razmnožavanja. Oni imaju tendenciju živjeti na jednom mjestu cijeli život i prilično su sjedilački. Ne napuštaju svoj dom osim u slučaju krajnje nužde kao što je nedostatak hrane ili fragmentacija njihovog staništa.

Prehrana i ponašanje orla sove

noćni lov na ptice

Vidimo da su ove životinje same i da se sa svojim vršnjacima susreću samo tijekom sezone parenja. Služi samo za izradu udvaranje, kopulacija i opet razdvajanje. Što se tiče hrane, oni se smatraju važnim predatorima, jer su najviša karika u lancu ishrane. Osim ljudi, nema prirodnih predatora. Prehranjuje se mesožderom i hrani se svojim plijenom, a to su ponajprije zečevi i jarebice.

Njihove navike su noćne i kreću se vrlo potajno zahvaljujući svom perju. Sposobni su dugo vrebati svoj plijen kako bi saznali više o njihovom ponašanju i osigurali svoj uspjeh. Kad nasrne na svoj plijen, hvata ih oštrim pandžama i jakim kljunom. Može loviti i lane teže od 10 kilograma, što je dvostruko više od vlastite tjelesne težine.

Osim zečeva i manjih glodavaca, sposobne su loviti i životinje poput srića, teških preko 10 kilograma, što je dvostruko više od njihove tjelesne težine.

reprodukcija

U reprodukciji sova ušara potrebno je istaknuti njegovo udvaranje. To je mjesto gdje se mužjaci susreću sa ženkom i može se čuti od jeseni do zime. Ova svadbena pjesma jedno je od njegovih razlikovnih obilježja. Nakon udvaranja dolazi do kopulacije. Jaja je potrebno inkubirati oko 35 dana. a radi ga isključivo majka. Ženke pripremaju gnijezda u kojima se mogu zaštititi i iskoristiti rupe u drveću ili šupljine u stijenama.

Pilići se ne rađaju u isto vrijeme, već to rade u krivo vrijeme jedno za drugo. Ovisno o vremenu u kojem je rođeno, počinje hijerarhija hrane. Najstariji igra s prednošću jer je već veći i jači kad mu ostala braća počnu rasti. Piliće hrane oba roditelja. iako je ženka posvećenija.

Nadam se da ćete s ovim informacijama moći saznati više o sovi orlu i njezinim karakteristikama.