Iberijski kraljevski orao

Zadnje ažuriranje: 26 kolovoza 2020

Iberijski kraljevski orao

Danas ćemo govoriti o jednoj od najamblematičnijih ptica Pirenejskog poluotoka jer je svima poznata. Riječ je o Iberijski kraljevski orao. Pripada obitelji Accipitridae i porijeklom je s ovog poluotoka. Odatle potječe i naziv. To je vrsta imovine koja ima dobar omjer u pogledu veličine tijela i glave, što ga čini izvrsnim lovcem i ima veliku ljepotu.

U ovom članku ćemo vam reći sve karakteristike, stanište, ishranu i razmnožavanje iberijskog surog orla.

Glavne osobine

oporavak iberijskog surog orla

Kada je primjerak koji doseže svoju fazu Odrasla jedinka doseže visinu između 78 i 83 centimetra. Ima raspon krila između 1.8 i 2.1 metar, mjereći od jednog do drugog kraja krila. Vidimo da je to prilično velika vrsta ptice i da ima vrlo snažan sivi kljun. Ti kljunovi postaju tamniji na kraju i postaju blijedožuti kada dođu do nosnica.

Oči su mu jarko žute i okružene malo smeđkastim i neprozirnijim šarenicama. Jedna od posebnih karakteristika ove vrste je da ima dvostruki kapak koji je zaslužan za ovaj prekrasan vid. Krila su mu prilično dugačka i pomalo pravokutnog oblika. Rep mu je dug, ali uži.

Ženke su obično veće od mužjaka. dosežu težinu od 3.5 kg, dok mužjaci teže samo 2.8 kg. Ako su okolišni uvjeti povoljni i lako pronalaze hranu, prosječni život im je 20 godina. Poznato je da su neki primjerci mogli živjeti i do 27 godina. U zatočeništvu je ova dob mnogo veća. Budući da u zatočeništvu ne moraju tražiti hranu niti se štititi od grabežljivaca ili nepovoljnih okolišnih uvjeta, mogu živjeti i do 41 godinu. Njegovu graku često brkaju s grakom drugih vrana.

Stanište iberijskog surog orla

Iberijski kraljevski orao leti

Pogledajmo sada gdje se nalaze područja na kojima se ovaj orao gotovo isključivo nalazi.Treba uzeti u obzir da je on endemična vrsta Pirenejskog poluotoka, gdje provodi cijelu godinu bez seobe. Zadužena je za obranu svog teritorija s velikim žarom i Vaše idealno područje je ono koje ima šipražje, travnjake i potoke. Ta su područja potrebna kako bi mogli dobro tražiti plijen i imati dovoljno prostora za njihovo hvatanje.

Ova vrsta pokriva velik broj staništa između borovih šuma planinskih područja, a nalazi se čak iu sustavima dina i močvarama u obalnim područjima. Iako se može naći u brojnim ekosustavima, znamo da preferiraju ravne terene s blagim reljefom. Drveće preferira nešto kraće i manje gusto, a da ne postane potpuna šuma. Budući da love zečeve, ne treba im prevelika gustoća stabla jer bi to štetilo hvatanju.

Ovu pticu ljudi maltretiraju, a preživjeli parovi počeli su tražiti utočište u teško pristupačnim područjima s oštrim i stjenovitim reljefom u planinama. Čovjek želi uhvatiti iberijskog orla krstaša kako bi ga držao u zatočeništvu i trenirao. Široko se koristi u sokolarstvu i izvedene su brojne predstave. No, također se dobro radi na oporavku vrste koja je uspjela vratiti mlade parove, pa čak i neke starije u njihova prirodna područja ravnica i peneplaina.

Jedna od najzanimljivijih činjenica o ovoj vrsti je da se razlikuje od svojih najbližih srodnika to je onaj istočni orao krstaš u kojem se ne seli. Održava isto stanište i boks i teritorij za razmnožavanje tijekom cijele godine.

Hranjenje iberijskog surog orla

stanište ptica grabljivica

Prvo što treba primijetiti kod ove vrste ptica je njihovo ponašanje u lovu. U svrhu što boljeg hvatanja plijena, zadužen je za podjelu lovnog područja na velika područja. Prvi je područje gniježđenja gdje je odgovoran za uspostavljanje svojih gnijezda. U ovom području ne lovi previše jer se nalaze mladi. Drugo područje je obližnje hranilište koje čine najčešća lovišta. Inače, ovo lovište koristi isključivo par i oboje je vrlo opušteno. Suočen s mogućim prijetnjama, par s velikim žarom brani teritorij.

Posljednja zona je udaljena zona hranjenja. Obično se koristi povremeno dijeleći prostor s drugim parovima ptica bez ikakvog spora. Obično se ovo područje koristi kada je hrana rijetka i izvan sezone parenja. Iberijski suri orlovi se obično ne viđaju u lovu u udaljenom području hranjenja osim ako nemaju manjak hrane u obližnjem području hranjenja.

Sve o lastama i njihovim gnijezdima
Povezani članak:
lastavičije gnijezdo

Njegove kandže su slabije od onih u surog orla i stoga se njegova prehrana temelji uglavnom na malim sisavcima koji imaju malu težinu. Kao uobičajena hrana iberijski suri orao obično lovi zečeve kao glavnu hranu. Također obično ima zalihe zečeva, gavranova i golubica te drugih manjih ptica. Ako je hrane malo, sposoban je loviti plijen veći od sebe, poput lisica. Ako nestašica hrane potraje dulje vrijeme, može pojesti i strvinu.

Brzo love, sami i u paru. Koriste tehniku ​​hvatanja na otvorenom terenu sa zemlje. Zahvaljujući svom nevjerojatnom vidu mogu se približiti životinjama blizu tla gdje vade kandže i hvataju ih. Zatim, biti u zraku, već na mirnom mjestu donosi coup de grace svojim moćnim kljunom.

reprodukcija

Ova vrsta je, kao i druge ptice grabljivice, monogamna. To znači da uzmu partnera i zadrže ga do kraja života. Upravo s ovim parom imaju bebe. Sezona parenja odvija se između ožujka i srpnja, a ptice su zadužene za obnavljanje nekih od gnijezda koja su koristile prethodnih godina. Dešava se da je kod odraslih parova iberskog surog orla proces leženja i valenja jaja uspješniji, ali nije isto u uspješnosti leta mladih pilića u usporedbi s drugim parovima ptica koje su nedorasle.

Obično polaže jaja na visini od 20 do 25 metara na drveću. i oni imaju mnogo utjecaja na reprodukciju zbog ljudskog bića.

Nadam se da ćete uz ove informacije saznati više o iberskom surom orlu i njegovim karakteristikama.