Divovski crni sup: Veliki europski strvinar
Otkrijte divovskog crnog supa: veličina, stanište, prehrana i prijetnje najvećoj europskoj ptici grabljivici, jasno objašnjene.
Suri orao jedna je od najpoznatijih ptica u Španjolskoj, ali je i najugroženija jer je trenutno u opasnosti od izumiranja. Karakterizirana svojom okretnošću, brzinom i držanjem, možda je jedna od najljepših, ali i najopasnijih životinja. I zato privlači toliko pažnje.
Ako ste oduvijek željeli znati kakav je suri orao, vrste koje postoje, kao i mnogo više informacija o njoj, onda ste došli na pravo mjesto jer ćemo u ovom odjeljku govoriti o svemu vezanom za ovu pticu.

Zlatni orao, poznat pod svojim znanstvenim imenom Aquila Chrysaetos, prima i druge. Na primjer, repni orao. To je ptica koja je dio obitelji jastrebovi. Njegova veličina obično je prilično velika, budući da je ženke veće od mužjaka. Sposoban je dosegnuti 2,3 metra od jednog do drugog krila (koja su raširena) i mjeri više od jednog metra od kljuna do repa. Po težini, suri orao je velika životinja, jer može težiti između otprilike 4 i 7 kilograma (kod mužjaka ne prelazi 4,5 kilograma).
Ono što najviše karakterizira surog orla je njegova boja. Smeđe je boje, ali u različitim nijansama. Na primjer, u slučaju glave i vrata, obično je zlatno smeđa, dok na ramenima ili na kraju repa nijansa postaje bijela. Zapravo, mladi suri orlovi su više bijeli nego smeđi, posebno u području repa, ali malo po malo cijelo perje potamni.
Nešto po čemu se obično izdvaja od ostalih orlova je činjenica da ovaj Ima i perje na nogama, nešto što se ne događa na isti način s drugima. Također ima vrlo moćne i jake kandže, sposobne uhvatiti svoj plijen i pobjeći s njim, unatoč svojoj težini, ne dopuštajući mu da pobjegne. Zajedno sa svojim kljunom, zakrivljenim i šiljatim, kako bi povrijedio svoju "hranu" i tako se njome hranio, postaje životinja koju treba poštovati.

Zlatni orao je a životinja koja je rasprostranjena u sjevernom dijelu planeta, posebno u Europi, Aziji i također u nekim područjima Sjeverne Amerike, pa čak i Afrike. U slučaju Španjolske, suri orao se nalazi u poluotočnim planinskim sustavima. Procjenjuje se da u našoj zemlji ima između 1500 i 1800 gnijezdećih parova surog orla, što je dobar omjer s obzirom na to da ih u Europi ima samo između 6000 i 12000 parova.
Nakon što se smjeste na određeno mjesto, nerado ga napuštaju. Stoga se smatraju sjedilačkim pticama. U slučaju mladih jedinki, oni doista imaju tendenciju letjeti s malo više slobode, ali uvijek zadržavajući se na prethodno navedenim područjima.
A to je da se suri orao prilagođava svakoj sredini u kojoj može živjeti, čak i ako ima problema s hranjenjem i mora jesti strvinu. To je glavni razlog zašto još nije izumrla. Možete ih pronaći u područjima crnogoričnih šuma, livada, stepa, šikara itd. Voli se smjestiti u rijetko naseljenim, čak i pustim područjima, tražeći mir i zaštitu u isto vrijeme. No, nećete ga pronaći na više od 3700 metara nadmorske visine.

Suri orao, zbog činjenice da postoji u nekoliko zemalja, ima nekoliko podvrsta koje se razlikuju po svojoj tjelesnoj građi, pa čak i po ponašanju. Trenutno, poznato je da postoji šest različitih, Koji su sljedeći:
Za surog orla se ne može reći da je ptica "sibarit", jer njegova prehrana ne uključuje velike delicije. Niti mu smeta jesti strvinu ili pokvarenu hranu, jer prilagodio se jesti ono što nađe, bilo druge životinje ili što god je na putu.
Jedan je od rijetkih koji lovi u zraku, kako druge ptice tako i životinje na zemlji. Da bi to učinio, obično se strmoglavi, ispruživši noge u posljednjem trenutku kako bi pandžama uhvatio svoj plijen. A što je ovo? Pa, riječ je o miševima, zečevima, lisicama, zmijama, zečevima, svizcima... ali i jelenima, divljim svinjama, kozama... Unatoč tome što su možda teži, dovoljno je sposoban za borbu, pa čak i za bijeg. s tim dodatnim .
Suri orao se obično razmnožava jednom godišnje. Odabrano razdoblje obično je od kraja siječnja do početka travnja. Započinje "bračnom stanicom", odnosno trenutkom u kojem se mužjaci "bore" za ženke. nastojeći zaokupiti pozornost jednog od njih kako bi izvršili parenje. Ako je uspješna, a to se dogodi, polaganje jaja obično nije trenutno, već krajem veljače i početkom ožujka. U međuvremenu, oba će se primjerka pobrinuti za izgradnju gnijezda, napravljenog od bilja, grana i svega što nađu. Smještaju ga uglavnom na drveću, iako nemaju sklonost prema određenoj vrsti.
Suri orao snese samo jedno do tri jajeta. One su male do srednje veličine i mutno bijele boje sa smeđim mrljama. Tijekom 41-45 dana ženka će, i samo ona, inkubirati jaja u gnijezdu. Nakon što se okote, o mladima se brinu dva roditelja, iako ženka obično uvijek pazi na njih. Čine to samo 30 dana, od sljedećih dana puštaju mlade da se sami hrane, iako to ne znači da napuštaju gnijezdo, već da s roditeljima provedu oko tri mjeseca prije nego što se od njih odvoje.
Ako želite znati sve o ovoj veličanstvenoj životinji, ne ustručavajte se posjetiti ovaj odjeljak.
Otkrijte divovskog crnog supa: veličina, stanište, prehrana i prijetnje najvećoj europskoj ptici grabljivici, jasno objašnjene.
Otkrijte zašto populacije supova naglo opadaju, kakve to ima učinke na ljudsko zdravlje i što se poduzima kako bi se očuvale ove ključne ptice.
Otkrijte pirenejski divlji svijet: medvjede, divokoze, bradate supove i autohtone pasmine. Ključne vrste, prijetnje i gdje ih možete promatrati u planinama.
Otkrijte kako živi bradati sup, što jede, gdje živi i zašto je ugrožen. Potpuni vodič o ovom spektakularnom planinskom supu.
Otkrijte kako živi iberijski carski orao, njegovo stanište, prehranu, prijetnje i ključne stvari za njegov oporavak na Iberijskom poluotoku.
Što se dogodilo sa surim orlom na karnevalu u Badajozu: postupci Civilne garde, propisi o sokolarstvu i kontroverze oko životinja u paradama.
Puštanje dva sura orla i jednog orla carskog u Chico Mendesu, Ciudad Real, nakon njihovog pronalaska i GPS označavanja za praćenje.
Ponovna pojava surog orla u Valenciji i njegov poticaj ekoturizmu u regiji Maestrazgo. Otkrijte njegovu važnost i izazove.
Utjecaj projekata poput mega-farmi i vjetroelektrana na stanište surog orla. Društveni i ekološki protesti za njegovu zaštitu.
Zlatni orao se nakon godina vraća na razmnožavanje u Engueri. Otkrijte njegovu povijest, utjecaj na javnu svijest i važnost njegovog očuvanja.
Danas ćemo govoriti o ptici grabljivici koja pripada obitelji Accipitridae. Ovo je eja močvarica. Njegovo znanstveno ime je Circus aeruginosus, a karakterizira ga uglavnom duguljasti rep i vrlo široka krila. Drži ih u obliku slova V dok obavljaju lagani let na velike udaljenosti. Je li…
Danas ćemo govoriti o jednoj od najamblematičnijih ptica Pirenejskog poluotoka jer je svima poznata. Ovo je iberijski kraljevski orao. Pripada obitelji Accipitridae i porijeklom je s ovog poluotoka. Odatle dolazi i naziv. Ovo je vrsta imovine koja ima dobar udio...